Новини туризму

У Дубліні закликають туристів припинити “торкатися грудей” популярної статуї

Статуя Моллі. Фото: Irish Mirror

Міська рада столиці Ірландії, Дубліна, розглядає заходи для захисту статуї Моллі Мелоун у центрі міста через те, що туристи буквально відтерли до блиску її груди.

Згідно з The Telegraph, туристи традиційно торкаються цього культового пам’ятника як знаку удачі. Однак місцеві мешканці висловили своє незадоволення щодо цієї “неоднозначної” та “жінконенависницької” практики.

“Більшість людей торкаються її грудей як знаку удачі, це жінконенависницька традиція. Дуже багато людей шумлять навколо неї, цілують її в щоку, цілують її груди, це все неадекватно. Це зводить її до насмішок і не відповідає статусу національного надбання”, – заявила ініціаторка компанії, 22-річна студентка Тіллі Кріпвелл, яка регулярно грає музику біля пам’ятника.

З свого боку, влада Дубліна обіцяє розглянути способи захисту статуї — від освіти до встановлення огорож навколо неї або навіть перенесення пам’ятника на інше місце. Зазначається, що постійні дотики призводять до пошкодження пам’ятника, і на його реставрацію потрібні кошти з бюджету міста.

Щодо Моллі Мелоун

Дівчина на ім’я Моллі Мелоун є героїнею популярної ірландської пісні Molly Malone, також відомої як Cockles and Mussels та In Dublin’s fair city.

Пісню вперше опубліковано у 1870-1880 роках, і з того часу вона стала неофіційним гімном ірландської столиці. Нині її активно використовують фанати футбольних і регбійних команд, а також у культовому фільмі Стенлі Кубрика “Механічний апельсин”.

Героїня пісні — вигадана мила дівчина, яка возила вулицями міста візок з молюсками та мідіями, а пізніше померла від лихоманки. Після цього її привид, як кажуть, продовжив блукати вулицями міста, вигукуючи “Молюски і мідії, живі, живі, ох!”.

З роками образ Моллі Мелоун оточили безліч міських легенд, які суперечать одна одній. Деякі стверджують, що вона була проституткою, інші навпаки, що вона уникала цього життя.

Бронзовий пам’ятник Моллі Мелоун був встановлений на честь святкування першого тисячоліття Дубліна у 1987 році — на перехресті вулиць Графтон-стріт і Саффолк-стріт. Статуя в натуральний людський зріст зображує молоду дівчину в сукні XVII століття з глибоким декольте. Її декольте настільки глибоке, оскільки в ті часи жінки публічно годували дітей, і така сукня була для цього зручною.

Хоча критики статуетки нещодавно висловили своє незадоволення, городяни полюбили її. Нині образ Моллі Мелоун активно використовується як сувенірна продукція, а пам’ятник став одним з найпопулярніших місць Дубліна для фотографії і зустрічей. Багато туристів вірять, що торкання до її грудей принесе їм сім років щастя.

Читайте також: Ірландія посилює підтримку українських біженців

Share
Tags: Ірландія Дублін

Recent Posts

  • Новини туризму

Названо найкращі пляжі для відпочинку у 2024 році

У 2024 році вибір кращого місця для морського відпочинку в Європі може стати справжньою дилемою,…

6 години ago
  • Маршрути і локації

Мачу-Пікчу: втрачене місто інків

Мачу-Пікчу, часто називане "Втраченим містом Інків", є одним з найвеличніших археологічних чудес світу. Розташоване високо…

11 години ago
  • Маршрути і локації

Захоплююча подорож до Барселони: культура, кухня та архітектура

Барселона, іспанське місто на узбережжі Середземного моря, відоме своєю багатошаровою культурою, вражаючою архітектурою та смачною…

1 день ago
  • Тревел-лайфхаки

Топ-5 ознак, що ви натрапили на туристичного шахрая

Подорожі приносять не лише задоволення від нових вражень, але й потенційні ризики, зокрема, зіткнення з…

1 день ago
  • Новини туризму

Біля узбережжя Колумбії планують підняти з дна один з найбільш значущих скарбів в історії

Біля узбережжя Колумбії планують підняти з дна один з найбільш значущих скарбів в історії, які…

2 дні ago
  • Новини туризму

Країни Перської затоки анонсували запуск єдиної туристичної візи

Країни Перської затоки анонсували запуск єдиної туристичної візи, відомої як GCC Grand Tours, до кінця…

2 дні ago