Новини туризму

Російські туристи масово покидають своє улюблене курортне місто в Туреччині

Російські туристи

Російські туристи масово покидають своє улюблене курортне місто в Туреччині через відмову влади у продовженні та видачі посвідок на проживання (ВНЖ), а також через стрімке зростання цін на оренду та покупку нерухомості.

Цю інформацію надає турецьке видання Posta.

Лише з Анталії, яка до цього часу залишалася улюбленим та найпопулярнішим турецьким містом для еміграції після початку війни в Україні, за рік виїхало 40 тисяч росіян. За словами журналістів, у січні 2023 року влада країни почала активніше перевіряти заявки іноземців на отримання туристичних посвідок на проживання. Це призвело до часткового відтоку росіян та інших іноземців з регіону.

Також у січні 2023 року Анкара почала «затягувати гайки» для іноземців, посиливши перевірку заявок на отримання туристичних посвідок на проживання. Це сталося через те, що потік мігрантів, особливо з Росії та України, спричинив різке зростання цін на нерухомість. Наприклад, у 2020 році в Анталії проживало 94 тисяч іноземців, у 2021 – майже 137 тисяч, а у 2022 ця цифра зросла до рекордних 172,5 тисяч. Через цей ажіотаж ціни на житло вибухнули, і власники почали виписувати орендарів, в тому числі турецьких громадян, в тому числі держслужбовців та вчителів, щоб здали житло за більш високу ціну, повідомляє видання.

В результаті влада змушена була закрити для іноземців 10 районів Анталії. Також релокантам перестали схвалювати або продовжувати посвідку на проживання, а мінімальна вартість нерухомості для гарантованого отримання посвідки підвищилася до 200 тисяч доларів замість попередніх 50 тисяч у маленьких містах та 75 тисяч у мегаполісах.

За офіційними даними, до січня 2024 року Туреччину залишили понад 54 тисячі росіян. Нині в країні проживають понад 100 тисяч громадян РФ з ВНЖ. Таким чином, їхня частка зменшилася на третину (34%). На початку минулого року росіяни були лідерами серед іноземців з ВНЖ у Туреччині.

Агент з нерухомості з Анталії, Зехра Арслан, заявила, що останнім часом спостерігає таку картину: «Анталія стала дорожчим містом для іноземців, ніж Європа та Дубай. Це привело до того, що люди віддають перевагу іншим місцям. У зв’язку з цим ціни на житло вже знизилися. Оскільки отримати посвідку на проживання стало складніше, люди намагаються зменшити ціни, запропоновані орендодавцями. Середні ціни знизилися на 15-25%».

Більшість громадян Росії обирають ОАЕ чи Сербію, а також Таїланд, Балі, Мальдіви для переїзду. Повертатися на батьківщину вони рідше, а вихідці з Північного Кавказу все частіше вибирають Грузію, яка стала більш лояльною до громадян Росії після початку війни в Україні.

Читайте також: Стамбул очолив список найпопулярніших міст світу за кількістю туристів

Share
Tags: Туреччина

Recent Posts

  • Відео туристів

Албанія: відео туристів

Подорож до Албанії — це справжнє відкриття для тих, хто прагне відчути незайману природу та…

12 години ago
  • Маршрути і локації

Галапагоські острови: лабораторія еволюції

Галапагоські острови — це архіпелаг вулканічних островів, розташований у Тихому океані, приблизно за 1000 кілометрів…

17 години ago
  • Гастротури

Національні страви Куби: смаки острова свободи

Куба, з її багатою історією та культурою, може похвалитися не тільки прекрасними пляжами та музикою,…

2 дні ago
  • Маршрути і локації

Масаї Мара: дика краса Кенії

Масаї Мара — один із найвідоміших національних заповідників в Кенії, відомий своїм різноманіттям дикої природи…

2 дні ago
  • Тревел-лайфхаки

Туристичні лайфхаки: як зробити вашу подорож незабутньою

Подорожі — це завжди пригода, сповнена нових вражень і відкриттів. Однак, щоб ваша подорож пройшла…

3 дні ago
  • Новини туризму

Головні тусовочні острови Іспанії запровадили заборону на “нічний” алкоголь і вечірки

Влада Балеарських островів посилила обмеження на Ібіці та Майорці. На Балеарських островах Іспанії, куди входять…

3 дні ago