Новини туризму

Ремонт піраміди в Гізі викликав скандал

Піраміда в Гізі

Влада Єгипту викликала скандал, оголошуючи про плани “відремонтувати” одну з пірамід у Гізі, що викликало обурення серед вчених по всьому світу. За інформацією Міністерства туризму та старожитностей Єгипту, офіційники прагнуть відновити оригінальний вигляд піраміди фараона Мікеріна (Менкаура) – найпізнішої серед трьох головних пірамід Гізи.

Спочатку піраміда мала бути фанерована червоним асуанським гранітом на третину своєї висоти. Але часом більше половини облицювання зникло. Зазначено, що в рамках спільного проекту з Японією, який планується завершити за три роки, планується відновлення гранітного облицювання за допомогою блоків, які лежать поруч з підніжжям піраміди, і ймовірно є частиною зниклого облицювання.

Проте публікації про цей проект у соціальних мережах зустрілися з неоднозначністю. Користувачі залишали обурені коментарі, пропонуючи також “випрямити Пізанську вежу” та “поклеїти шпалери на піраміди”.

Багато вчених виступили проти реконструкції. Археолог та єгиптолог з Арабської академії науки, технологій та морського транспорту, Моніка Ханна, визнала проект “абсолютно ненауковим”. Вона особливо вказала, що більшість блоків поруч з пірамідою не були оброблені, тобто давні єгиптяни не використовували це саме каміння для облицювання. Ханна підкреслила, що будь-яка спроба обробки цих блоків є втручанням у роботу древніх єгиптян, які ще не завершили будівництво цієї піраміди.

Подібно до вчених, інші експерти також висловили своє невдоволення реконструкцією піраміди. Доцент кафедри реставрації та консервації старожитностей Університету науки та технологій у Гізі, Ібрагім Мохамед Бадр, висловив обурення тим, що можуть встановити блоки, які не мають жодного відношення до піраміди. Професор єгипетського мистецтва та архітектури у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, Кетлін Куні, також наголосила, що фасад піраміди залишився незавершеним у свій час, тому намагання облицювати її є дивною спробою “змінити минуле”.

Газета The Washington Post відзначила, що піраміди Гізи входять до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, тому будь-які зміни у їхньому вигляді потребують обдуманого підходу. За інформацією видання “Аль-Манасса”, наразі египетська влада зупинила роботи для того, щоб спеціальна комісія могла оцінити виконання проекту.

Читайте також: Що спробувати в Єгипті: топ-8

Share
Tags: Єгипет піраміда туризм

Recent Posts

  • Новини туризму

В яких випадках можна отримати паспорт іноземця в Чехії

Паспорт іноземця в Чехії можна отримати в таких випадках: Особи, які мають дозвіл на постійне…

7 години ago
  • Новини туризму

В Іспанії з першої лінії приберуть бари та готелі

В Іспанії з першої лінії приберуть бари та готелі. Так, іспанський уряд розробляє плани щодо…

13 години ago
  • Туризм в Україні

Кам’янець-Подільський: середньовічне чудо України

Кам'янець-Подільський, розташований на заході України у Хмельницькій області, є одним із найстаріших міст країни, відомий…

1 день ago
  • Маршрути і локації

Сінтра: подорож у португальську казку

Сінтра, розташована всього в кількох десятках кілометрів від Лісабона, є однією з найбільш чарівних і…

2 дні ago
  • Відео туристів

Кіпр: відео туристів

Кіпр — це справжній рай для любителів сонця, історії та морських прогулянок. Цей острів у…

2 дні ago
  • Гастротури

Топ-3 найдорожчі страви світу

У світі гастрономії є страви, які вражають не тільки своїм смаком, але й астрономічною вартістю.…

3 дні ago