Гастротури

Чарівний Париж: кулінарні відкриття у місті кохання

Чарівний Париж

Зрозуміти Париж з першого погляду – завдання не з легких. Ваш шлях почнеться з очевидних зупинок: відвідування Лувру, вражаючої погляди Ейфелевої вежі, занурення в історію собору Нотр-Дам і красу Версалю, а також огляд Тріумфальної арки та Дома інвалідів, не забуваючи про Монмартр і легендарний Мулен Руж. Коли ж ви зможете милуватися паризькими визначними пам’ятками без зайвого здивування, перед вами відкриється інший, автентичний Париж з його бульварами та скверами, таємничими двориками та затишними кафе з літніми терасами. Як говорив Фредерік Шопен: “Париж – це все, що ви побажаєте”, і це складно заперечити.

Читайте також: У Парижі планується довгоочікуване відкриття Нотр-Даму

Щоб по-справжньому відчути душу цього неповторного міста, обов’язково зануртеся у світ його кулінарних традицій. У цій статті ми поділимося з вами кількома порадами, які допоможуть вам відкрити для себе смаки найромантичнішого міста у світі.

Париж: кулінарні насолоди

У Парижі кожен куток міста приховує свої смакові відкриття – від вуличних смажених каштанів до елітних нормандських устриць у розкішних ресторанах, від хрустких вафель до соковитих сандвічів із шинкою. Щоб не загубитися в цьому розмаїтті смаків, ось кілька порад, які допоможуть вам обрати найсмачніше у паризьких ресторанах:

  1. Цибулева зупа (Soupe à l’oignon): Це популярна обідня страва, яка складається зі світлого бульйону, обсмаженої цибулі, грінок і тертого сиру. Можна спробувати зупу-пюре з кротонами як альтернативу.
  2. Буябес (Bouillabaisse): Марсельська рибна юшка із морепродуктами, овочами, часником і прянощами, зазвичай подається з грінками та соусом із шафраном.
  3. Консоме (Consommé): Світлий курячий чи яловичий бульйон, супроводжується пиріжками і чудово підходить у холодну погоду.
  4. Жульєн (Julienne): Тушковані овочі, гриби, курятина або морепродукти, запечені з соусом бешамель, під сирною коринкою.
  5. Кассуле (Cassoulet): Ароматна квасольна запіканка із свинячими ковбасками, бараниною чи качкою.
  6. Рататуй (Ratatouille): Овочеве рагу з кабачків, баклажанів, помідорів, солодкого перцю, маслин, цибулі і часнику, приготоване на повільному вогні зі спеціями і прованськими травами.
  7. Фрикасе (Fricassée): Ніжне м’ясо на кістці, тушковане в соусі з яйцями, печерицями, зеленим горошком, спаржею і каперсами. Подається з відвареним рисом.
  8. Крок-месьє (Croque-monsieur): Гарячий бутерброд із шинкою і сиром, абсолютно популярна закуска в паризьких кафе і барах. Версія із підсмаженим яйцем – крок-мадам.
  9. Шатобріан (Chateaubriand): Стейк з яловичини, обсмажений на оливковій олії з перцем на гарячому грилі і повільно доведений до готовності в духовці.
  10. Антрекот з Берсі (Entrecôte Bercy): Популярний стейк з конини з петрушкою, цибулею шалот, соком лимона та соусом на основі білого вина.
  11. Беф бургіньйон (Bœuf bourguignon): Шматочки яловичини, які тушкуються в винному соусі з додаванням бекону, часнику, цибулі, моркви, печериць та спецій.
  12. Ескалоп по-паризьки (Escalope parisienne): Телячий шніцель, занурений у збиті яйця з мукою перед смаженням.
  13. Шинка по-паризьки (Jambon de Paris): Біла варена шинка, яку використовують в сандвічах, салатах і навіть як начинку для круасанів або рулетиків з овочевим наповненням.
  14. Часникова ковбаса (Saucisson à l’ail): Найпопулярніша місцева ковбаса, виготовлена із рубленої свинини з додаванням часнику, прянощів та спецій.
  15. Півень у вині (Coq au vin): Одна з головних і культових страв французької кухні. Курятину тушкують у червоному вині і подають з картоплею та хрумким багетом.
  16. Качка конфі (Confit de canard): Качині ніжки, томлені у жирі, подаються з смаженою картоплею та листям салату.
  17. Фуа-гра (Foie gras): Печінка гусяча або качина, а також паштет з печінки, традиційна різдвяна страва у Франції. У фуа-гра можуть додавати трюфелі, коньяк та інші інгредієнти, роблять з неї мус або заливне.
  18. Яйця пашот (Œuf poché): Одна з найпопулярніших страв на сніданок: яйця тушкуються у гарячій воді без шкаралупи, подаються на грінках із шинкою та овочами.
  19. Ескарго по-бургундськи (Escargots de Bourgogne): Запечені равлики з базиліком і часником, подаються з білим сухим вином.
  20. Жаб’ячі лапки (Cuisses de grenouille): Делікатес з маринованих жаб’ячих стегон, обсмажених у клярі з цибулею, подаються з соусом, вином, картоплею, зеленню, часником чи помідорами.
  21. Фондю (Fondue): Розтоплений тягнучий сир зі спеціями, білим вином, корнішонами, оливками і часником, в який занурюють багет чи грінки. Є і солодкі види фондю, коли у сир додають шоколад, коньяк і вершки.
  22. Ромова баба (Baba au rhum): Кекс із родзинками, просочений сиропом із ромом, прикрашений цукровою помадкою.
  23. Профітролі (Profiterole): Маленькі тістечка із заварного тіста з різними начинками. Профітролі можуть бути як солодкими, так і несолодкими: з заварним кремом, шоколадом, салатом, грибами, м’ясом тощо.
  24. Птіфур (Petit four): Асорті з різних маленьких тістечок, готових із однакового тіста, але з різним оформленням та додатками. Наповнюють різними начинками і прикрашають кремом чи глазур’ю. Ці тістечка розраховані на один укус і подаються до кави, чаю або коктейлів.
  25. Бріош (Brioche): Традиційна солодка французька випічка з родзинками, фруктами або подрібненим темним шоколадом.
  26. Крюшон (Cruchon): Холодний газований напій, що містить вино, лікер, шампанське, сироп, соки та шматочки фруктів.

Що ще скуштувати в Парижі?

Що ще скуштувати в Парижі

Проте розмаїття кухонь у Парижі не обмежується лише французькою. Завдяки великій кількості іноземних резидентів та осіб із колишніх французьких колоній, місто насичене різноманітними кулінарними впливами. В Парижі функціонують найрізноманітніші ресторани та закусочні з африканською, арабською, турецькою, в’єтнамською, китайською, італійською, португальською, польською, вірменською, грецькою, індійською та єврейською кухнею.

На вулицях Парижа можна знайти доступний кебаб чи шаурму – тонкий лаваш, наповнений м’ясом, овочами та соусами, доповнений порцією картоплі фрі. Різноманіття також включає кебабні, японські чи китайські закусочні, де офісні працівники обідають місцевою зупою, салатом та сетами суші. Крім того, місто заповнене тисячами кафе та бістро, де можна насолодитися французьким багетом з шинкою, сиром та помідорами, завершуючи обід чашкою кави.

Заклади у Парижі поділяються на кілька категорій, що відзначаються різним стилем та асортиментом:

  1. Ресторани (Restaurant): Елегантні заклади з розширеним меню та широким вибором алкогольних напоїв.
  2. Брассері (Brasserie): Компактні місця з обмеженим меню і різноманіттям розливного пива.
  3. Бістро (Bistro): Невеликі та доступні заклади, де можна швидко перекусити простими стравами.
  4. Кафетерії (Cantine): Малий формат кафе з обмеженим вибором страв, таких як кава, соки, бутерброди, випічка, кондитерські та молочні продукти.
  5. Їдальні (Cafétéria): Заклади самообслуговування, де відвідувачі самі обирають страви та напої і кладуть їх на персональний піднос.
  6. Пекарні (Boulangerie): Місця, де можна скуштувати свіжі круасани, багети та інші види випічки.
  7. Салатні бари (Bar à salade): Швидкі заклади, де головну роль відіграють овочеві страви, представлені в охолоджених вітринах.
  8. Снек-бари (Snack-bar): Невеликі закусочні, що продають сандвічі та напої, а в окремих мається кілька столиків для обіду.

Крім того, у місті можна знайти італійські піцерії та траторії, японські суші-бари та британські паби.

Які локації відвідати в Парижі

Які локації відвідати в Парижі

У Парижі розташовано декілька захоплюючих локацій, які обов’язково варто відвідати туристу, що бажає відчути гастрономічний пульс цього міста. На острові Сен-Луї (Île Saint-Louis), який лежить поруч із Сіті, час здається зупиненим в XVII столітті – тут вулички тихі, а кафе та ресторани створюють атмосферу старовинного шарму. Одним із перлин цього району є кафе “Berthillon”, відоме в усьому Парижі своїм найкращим морозивом. Це сімейне підприємство виготовляє понад 70 сортів морозива різних смаків, таких як віскі, суниця, карамель, ківі, мед, папайя, лимон та інші. При цьому вони використовують лише натуральні інгредієнти, такі як молоко, вершки, цукор і яйця, уникнувши хімічних консервантів і барвників. Різноманіття смаків досягається за рахунок додавання фруктів, какао, ванілі та інших натуральних компонентів.

Недалеко від Сен-Луї розташований престижний квартал Маре (Le Marais), відомий своїми кошерними єврейськими ресторанами, атмосферними бістро та магазинами меленої кави. Вздовж площі Бастилі (La place de la Bastille), яка є центром нічних розваг міста, розташовані численні клуби, бари, кафе, брасері і закусочні.

На північних кінцях Парижу височіє пагорб Монмартр (Montmartre) висотою 130 метрів. Після виходу у 2001 році фільму “Амелі”, дія якого відбувалася саме на Монмартрі, це місце стало новою атракцією для туристів. Особливо популярною стала брасері “2 Moulins” (“Два млини”), де за сценарієм працювала головна героїня фільму “Амелі”. На площі Бланш, неподалік від підніжжя Монмартру, розташоване відоме кабаре “Moulin Rouge” (“Червоний млин”), де народився французький канкан.

Монмартр переповнений різноманітними ресторанами, кафе, барами і бістро. Чим ближче до площі Тертр, тим більше закладів призначено для туристів: тут майже відсутні місцеві жителі, а якість їжі може не завжди відповідати очікуванням. Проте існують також “елітні” ресторани, які зберігають високу ціну за здоровенні старовинні стіни, колись відвідані видатними художниками та письменниками. Також на Монмартрі можна знайти численні італійські піцерії, а на південній частині (вздовж бульварів Кліши та Рошешуар) – африканські та арабські заклади.

Латинський квартал розташований на лівому березі Сени Парижу, і відзначається вузькими вуличками, де розташувалися сотні невеличких ресторанчиків і бістро з всього міста, деякі вміщують всього лише один-два столики. Ці заклади приваблюють демократичними цінами та популярні серед місцевих студентів. Деякі з ресторанів стають центрами літературних, філософських, художніх або музичних гуртків вечорами.

Навколо фонтану Сен-Мішель, всього кілька хвилин пішки від собору Паризької Богоматері і Палацу правосуддя на острові Сіте, розташовані різноманітні кафе і бістро, де можна смачно поїсти за 10 євро. Проте слід бути обережним: тут іноді можуть надавати рахунок за воду, яка, в принципі, повинна бути безкоштовною, якщо подається у графині, або подавати невеликі порції, хоча на меню може бути зовсім інша ілюстрація.

На південному кінці Латинського кварталу розташований богемний квартал Монпарнас, який є зборищем художників, письменників і артистів. Тут, навколо 58-поверхової вежі Монпарнас, нічне життя кипить до самого ранку. Різноманітна публіка з усього міста збирається в цілодобових барах, кафе і клубах, щоб спілкуватися, слухати живу музику або просто насолоджуватися вином.

У Парижі розгорнута мережа ресторанів швидкого харчування Flunch, де вартість замовлення схожа на ціни у McDonald’s, проте ви отримуєте стандартний стейк і салат замість звичайних фаст-фудових опцій. Важливо бути обачливим, оскільки ви самі обираєте страви, а оплата здійснюється на касі. Гарнір до основного страви можна вибрати прямо в залі після оплати, і його кількість не обмежена.

У всьому місті також розташовані кіоски (crêperie), де пропонують крепи (crêpe) – тонкі круглі млинці з різноманітними начинками. Солодкі варіації мають начинку з варення, джему, шоколаду чи сиропу, тоді як солоні крепи можуть містити м’ясо, рибу, сир, яйця чи овочі.

Якщо, проте, вам бажається відвідати звичайний заклад швидкого харчування, такий як McDonald’s, Burger King чи KFC, то вони легко доступні у всіх туристичних зонах Парижу, таких як Єлисейські поля, Лувр, Латинський квартал, Ейфелева вежа та Монмартр.

Париж також славиться різноманіттям продуктових магазинів, таких як Auchan, Carrefour, Casino, Monoprix, Cora, Netto, Intermarché, Aldi чи Spar. Тут можна завжди знайти каву, багет, круасани, сік, йогурт, нарізку шинки чи сиру, фрукти, вино і пиво. І немає нічого кращого, ніж невеличкий імпровізований пікнік у парку чи на траві з видом на Ейфелеву вежу.

Читайте також: Архітектурні шедеври Парижа: подорож у світ величних споруд

Share
Tags: Париж Франція

Recent Posts

  • Новини туризму

Що робити в Чехії без дійсного закордонного паспорта

Українці, що перебувають в Чехії без дійсного закордонного паспорта, можуть зіткнутися з певними складнощами, але…

2 години ago
  • Тревел-лайфхаки

Туризм: подорожі як спосіб життя

Туризм — це не лише про відпочинок та розваги, а й могутній сектор світової економіки,…

7 години ago
  • Новини туризму

Авіакомпанія LOT відновила прямі рейси з Варшава – Лос-Анджелес

Авіакомпанія LOT з Польщі відновила прямі регулярні рейси з Варшави до Лос-Анджелеса, які відтепер виконуватимуться…

1 день ago
  • Тревел-лайфхаки

Як не спізнюватись на стикувальні рейси: поради есперта

Експерт наголосив на типових помилках, які призводять до спізнень на стикувальні рейси серед авіапасажирів. Часто,…

1 день ago
  • Відео туристів

Відео-подорож до Венеції

Подорож до Венеції – це захоплююча мандрівка в часі та просторі. Це місто, збудоване на…

2 дні ago
  • Маршрути і локації

Сіднейська оперна будівля: витвір мистецтва та культурний знак Австралії

Сіднейська оперна будівля – символ мистецтва, культури та архітектурної витонченості Австралії. Розташована в самому серці…

2 дні ago