Туризм в Україні

Що подивитися в Тернополі: топ-11 місць

Що подивитися в Тернополі

Тернопіль — це красиве й загадкове місто, що захоплює своїм повільним ритмом. Хоча одного дня може виявитися недостатньо, щоб насолодитися всією красою місцевих пейзажів та побувати у всіх популярних локаціях, проте за один день ви зможете побачити основні визначні місця та відчути унікальну атмосферу міста. Тернопіль — ідеальне місце для відпочинку, тому якщо з’явиться можливість, рекомендуємо відвідати це чудове місто вже найближчими вихідними. Отже, що подивитися в Тернополі?

Тернопільське озеро

Перше місце, яке варто відвідати, — це Тернопільське озеро (Тернопільський став). Це штучне водосховище, яке є ровесником самого міста, заснованого у 16 столітті. Воно займає площу 300 га і було створене на місці колишніх боліт в руслі річки Серет. Озеро декілька разів було пошкоджене, але завжди відновлювалося. Найбільші пошкодження воно зазнало під час Другої світової війни. У 1950-х роках була проведена масштабна реконструкція греблі, що спричинила значне підняття рівня води в озері. Сьогодні Тернопільське озеро є однією з головних прикрас міста, яке у поєднанні з чудовими парками сяє як справжній діамант на сонці.

Архикатедральний собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці

Цей католицький собор, побудований у стилі бароко, є одним із символів Тернополя. Собор присвячений Непорочному зачаттю Діви Марії. Будівництво церкви розпочалось за ініціативи гетьмана Юзефа Потоцького в 1749 році, архітектором був Август Мошинський. Церква отримала назву Церква святого Вінсента і була передана 12 ченцям-домініканцям. Пізніше, у 1820 році, будівлю передали єзуїтам, які створили гімназію в частині споруди. У 1851 році саме в цьому соборі зустрічали цісаря Франца Йозефа I. Під час Великої світової війни храм був пошкоджений, але у 1957 році пройшла його реставрація, після чого тут розмістили картинну галерею. З 1989 року будівлю відновлено в українсько-греко-католицькому стилі і вона отримала статус собору.

Тернопільський замок

Прогулюючись вздовж набережної, на вулиці Замковій можна помітити старовинний Тернопільський замок, споруджений ще у 1548 році. До наших днів зберігся лише внутрішній палац, оскільки валів з кам’яними баштами та глибоких ровів вже немає. Однак, шанувальники історії все ще можуть насолодитися виглядом монументальної будівлі старовинного палацу, який стоїть високо над водами штучного озера. Тернопільський замок був зведений коронним гетьманом Яном Тарновським для захисту земель від нападів татар. Замок був оточений глибоким ровом з боку міста, який можна було перетнути лише через підйомний міст, а з південного боку він був захищений озером, що утворилося після будівництва дамби.

Острів закоханих

З набережної Тернопільського озера через прекрасне пішохідне містечко можна дістатися до Острова закоханих. Це особливе місце, яке принесе щастя молодятам. Легенда стверджує, що самотні серця можуть знайти свою долю, подивившись з берега острова у глиб ставу. У центрі острова можна побачити романтичну альтанку, оточену високими деревами, які приховують закоханих від сторонніх очей. Літом можна насолоджуватися квітучим лататтям і рідкісною водяною лілією. Острів з’явився на озері після відновлення ставу, який був руйнований під час Другої світової війни, і сьогодні він вважається одним з найбільш романтичних місць в Україні.

Тернопільський аераційний фонтан

Береговий аераційний фонтан у Тернополі був відкритий у 2017 році та мав довжину 122 метри. У 2018 році його розширили, і тепер загальна довжина фонтану перевищує 300 метрів, що робить його найдовшим українським аераційним фонтаном. Вода з кожної форсунки сягає 9 метрів у висоту та майже 4 метри у довжину. Крім естетичної функції, фонтан також виконує екологічну роль, насичуючи воду киснем і запобігаючи її цвітінню. Фонтан працює щодня у літній сезон, а його режим роботи залежить від погодних умов. Рекомендуємо насолоджуватися видом фонтану особливо у вечірні години, коли він освітлений різнобарвними вогнями, які створюють неймовірну атмосферу.

Воздвиженська (Надставна) церква

Над Тернопільським ставом можна відкрити найдавніший християнський храм міста — Воздвиженську церкву, яка була зведена у XVI столітті. Колись поруч із нею стояла Львівська брама, біля якої відбувалися найжорстокіші битви за місто, тому церква також виконувала оборонну функцію. Її дзвінки часто викликали тривогу, повідомляючи сусідні населені пункти про напади татар. Навколо цього храму пов’язано чимало легенд, відомі рідкісні раритети та чудотворні ікони, які колись зберігалися в його стінах. Згадки про Воздвиженську церкву зустрічаються у багатьох історичних літописах.

Тернопільські “Єлисейські поля”

Ці поля є частиною Шевченківського парку, розташованого поблизу відомого готелю “Тернопіль”. Тут, на невеликій ділянці берега озера, можна побачити мальовничі пагорби з газоном та маленькі алеї з оригінальними скульптурами. Молодь особливо полюбляє це місце для відпочинку, граючи в спортивні ігри, слухаючи музику, читаючи книги та організовуючи пікніки. З пагорбів можна насолодитися видом на Тернопільське озеро та Острівець закоханих, а також переглянути захід сонця, який, здавалося б, занурюється прямо в озеро.

Пляж “Циганка”

Пляж “Циганка” біля набережної Тернопільського ставу — це місце, де створено комфортні умови для відпочинку людей різного віку. Тут є пляжна зона, роздягальні, душові, прогулянкова алея, скейтпарк, пішохідний фонтан, спортивна зона, дитячий майданчик та велодоріжка. Це одне з улюблених місць для відпочинку тернополян.

Церква Різдва Христового

У центрі Тернополя, на вулиці Руській, розташована одна з найстаріших культових споруд міста — Церква Різдва Христового. Перша згадка про цю церкву знаходиться в королівській грамоті 1566 року. У 1602 році стару дерев’яну споруду замінили кам’яною. Гроші на будівництво збирали парафіяни, серед яких були і князі Острозькі. У процесі будівництва брав участь відомий майстер Леонтій. У XVIII столітті церква стала прихистком для двох християнських віросповідань: греко-католицького та православного. В 1770 році будівлю передали греко-католицькій церкві повністю.

Театральний майдан

Театральний майдан є серцем Тернополя. На цій площі, перед обласним музично-драматичним театром ім. Тараса Шевченка, часто відбуваються святкування, концерти та фестивалі. Фасад театру прикрашений численними барельєфами, а до центрального входу веде величезна колонада. Поруч з театром, у маленькому сквері, стоїть пам’ятник Великому Кобзареві. Неподалік від Театрального майдану можна побачити як старовинні будинки, так і сучасні скульптури.

Пам’ятник Соломії Крушельницькій

Завершуючи довгу прогулянку Тернополем, рекомендуємо зупинитися біля постаменту пам’ятника видатній оперній співачці Соломії Крушельницькій. Цей пам’ятник можна знайти на бульварі Тараса Шевченка у невеликому сквері. Він єдиний у світі, де співачку зобразили на повний зріст, у вишуканому вбранні та з музичними мотивами. Цей постамент є виявом вдячності містян перед великою артисткою, яку з повагою називають золотим голосом світу.

Читайте також: Що подивитись в Яремче

Share
Tags: Тернопіль Україна

Recent Posts

  • Туризм в Україні

Топ-5 невідомих місць України, які варто відвідати

Україна багата на історичні пам'ятки та природні чудеса, багато з яких залишаються невідомими широкому загалу.…

9 години ago
  • Новини туризму

Нові туристичні напрямки 2024 року

З кожним роком туристичні тренди змінюються, і 2024 не стане виключенням. Подорожі стають більш доступними,…

14 години ago
  • Відео туристів

Албанія: відео туристів

Подорож до Албанії — це справжнє відкриття для тих, хто прагне відчути незайману природу та…

1 день ago
  • Маршрути і локації

Галапагоські острови: лабораторія еволюції

Галапагоські острови — це архіпелаг вулканічних островів, розташований у Тихому океані, приблизно за 1000 кілометрів…

2 дні ago
  • Гастротури

Національні страви Куби: смаки острова свободи

Куба, з її багатою історією та культурою, може похвалитися не тільки прекрасними пляжами та музикою,…

2 дні ago
  • Маршрути і локації

Масаї Мара: дика краса Кенії

Масаї Мара — один із найвідоміших національних заповідників в Кенії, відомий своїм різноманіттям дикої природи…

3 дні ago